Listériose

La listériose est une infection d’origine alimentaire causée par l’ingestion d’aliments contaminés par la bactérie Listeria monocytogenes. Rare, elle est potentiellement grave chez les plus fragiles.

Mis à jour le 15 avril 2020

Publications

Retrouvez ici les dernières publications scientifiques relatives aux études et travaux menés par Santé publique France

  • Publié le 24 juin 2023
    article
    Fatal neonatal listeriosis following L. monocytogenes horizontal transmission highlights neonatal susceptibility to orally acquired listeriosis.
  • Publié le 9 mai 2023
    article
    Multinational Outbreak of Listeria monocytogenes Infections Linked to Enoki Mushrooms Imported from the Republic of Korea 2016-2020.
  • Publié le 2 décembre 2021
    article
    A common framework for using and reporting consumer purchase data (CPD) in foodborne outbreak investigations in Europe
  • Publié le 20 mai 2020
    article
    A prospective cohort study to identify clinical, biological and imaging features that predict etiology of acute encephalitis
  • Publié le 13 février 2020
    article
    Outbreak of Listeriosis in South Africa associated with processed meat
  • Publié le 9 janvier 2018
    article
    Estimation de la morbidité et de la mortalité liées aux infections d'origine alimentaire en France métropolitaine, 2008-2013
  • Publié le 14 décembre 2017
    article
    Cross-border outbreak of listeriosis caused by cold-smoked salmon, revealed by integrated surveillance and whole genome sequencing (WGS), Denmark and France, 2015 to 2017
  • Publié le 1 septembre 2017
    article
    Real-time whole-genome sequencing for surveillance of Listeria monocytogenes, France
  • Publié le 1 septembre 2017
    article
    Estimated annual numbers of foodborne pathogen-associated illnesses, hospitalizations, and deaths, France, 2008-2013